L-Carnitine

Opis:

L-karnityna jest aminokwasem niezbędnym przy transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondria, gdzie kwasy tłuszczowe są utleniane i przemieniane na energię w formie ATP. L- karnityna jest niezbędna jako regulator w dotlenieniu kwasów tłuszczowych i także w całej przemianie tlenowej. Dlatego zwiększa efektywność przemiany tłuszczu w energię i eliminuje negatywne wpływy kwasu mlekowego przy wysiłku / redukuje jego akumulację/. Wspiera mięsień sercowy, stabilizuje system odpornościowy i pomaga ochronić tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Przeznaczenie:

  • miejscowo zlokalizowana tkanka tłuszczowa
  • cellulite

Efekty niepożądane / Przeciwwskazania:

  • Nie należy stosować u kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią. Uczulenie na dany składnik.

Prezentacja:

L-karnityna 20%  ampułka 5 ml ; 10 ampułek x 5 ml

INCI:

Aqua, Carnityne.

Piśmiennictwo:

  1. J Med Food. 2006 Winter;9(4):468-73
  2. Biol Chem, Vol. 274, Issue 50, 35577-35582, December 10, 1999
  3. Hoople C. The physiological role of carnitine. In: Ferrari R, DiMauro S, Sherwood G. eds. L-Carnitine and Its Role in Medicine:
    from Function to Therapy. Academic Press, London, 1992; 5–17
  4. Kalaiselvi, T. & Panneerselvam, C. (1998) Effect of L-carnitine on the status of lipid peroxidation and antioxidants. J. Nutr.
    Biochem. 9:575-581.
  5. Dayanandan, A., Kumar, P. & Panneerselvam, C. (2001) Protective role of L-carnitine on liver and heart lipid peroxidation in
    atherosclerotic rats. J. Nutr. Biochem. 12:254-257