Opis:
L-karnityna jest aminokwasem niezbędnym przy transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondria, gdzie kwasy tłuszczowe są utleniane i przemieniane na energię w formie ATP. L- karnityna jest niezbędna jako regulator w dotlenieniu kwasów tłuszczowych i także w całej przemianie tlenowej. Dlatego zwiększa efektywność przemiany tłuszczu w energię i eliminuje negatywne wpływy kwasu mlekowego przy wysiłku / redukuje jego akumulację/. Wspiera mięsień sercowy, stabilizuje system odpornościowy i pomaga ochronić tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Przeznaczenie:
- miejscowo zlokalizowana tkanka tłuszczowa
- cellulite
Efekty niepożądane / Przeciwwskazania:
- Nie należy stosować u kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią. Uczulenie na dany składnik.
Prezentacja:
L-karnityna 20% ampułka 5 ml ; 10 ampułek x 5 ml
INCI:
Aqua, Carnityne.
Piśmiennictwo:
- J Med Food. 2006 Winter;9(4):468-73
- Biol Chem, Vol. 274, Issue 50, 35577-35582, December 10, 1999
- Hoople C. The physiological role of carnitine. In: Ferrari R, DiMauro S, Sherwood G. eds. L-Carnitine and Its Role in Medicine:
from Function to Therapy. Academic Press, London, 1992; 5–17
- Kalaiselvi, T. & Panneerselvam, C. (1998) Effect of L-carnitine on the status of lipid peroxidation and antioxidants. J. Nutr.
Biochem. 9:575-581.
- Dayanandan, A., Kumar, P. & Panneerselvam, C. (2001) Protective role of L-carnitine on liver and heart lipid peroxidation in
atherosclerotic rats. J. Nutr. Biochem. 12:254-257
|